Terim manasıyla secde Arapça s c d kökünden türemiş bir isim olan secde kelimesi, itaat etme, boyun eğme, saygı gösterme, başı öne eğme gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak secde, Allahü Teala karşısında kendini küçük görerek (tezellül), O’na boyun eğip ibâdet etmek ve kulluk yapmayı ifade eder.
Şükür secdesi ise bir nimete kavuşulduğunda veya sevinçli bir haber aldığında yapıldığı takdirde müstehap olan yani yapılmasında sevap olan bir ibadettir. Tariki Uşşaki'de ise namazlardan sonra yapılan secde Allahü Teala'nın bize ihsan ettiği ve İslam dininin imadı yani direği olan namaz ibadetine bir şükrün tezahürü olarak yapılır. Aslen Tarik-i Uşşaki'de yapılan bu secde uygulaması Tuhfetul Uşşakiyye adlı risalede de belirtildiği gibi muayyen zamanlarda kılınan işrak, kuşluk, evvabin ve teheccüd namazlarından sonra secde ayeti okunarak tilavet secdesi yapılması şeklinde uygulanmaktaydı; günümüzde ise bu uygulamadan daha çok farz namazlardan sonra şükür secdesi edilerek yapılan bir usul haline gelmiştir.
Şükür ise Allahu Teala'nın bizlere ihsan ettiği nimetleri hazreti Kur'an'da da belirttiği gibi artmasına vesiledir.
"Ve iz teezzene rabbüküm lein şekertüm le ezidenneküm ve le in kefertüm inna azabi le şedid" "Rabbiniz şöyle buyurdu: andolsun eğer şükrederseniz nimetlerimi size arttıracağım. Ve eğer nankörlük ederseniz azabım çok şiddetlidir." (Sure-i İbrahim ayet 7)
Ve yine bir Hadis-i Şerifde Secde mahallinin kulun Rabbi olan Allahu Teala'ya en yakın olduğu yer olarak belirtilmiştir. ( Riyazus Salihin) Ve Allahu Teala'ya yaklaşmaya vesiledir. "vescüd vakterib " secde etmeye devam et ve Rabbi'nin Rahmetine yaklaş (sure-i alak ayet 19)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Alakalı yorumlar faydalıdır.