21 Şubat 2020 Cuma

TASAVVUF’UN HAYATIMIZA KATKILARI

TASAVVUF’UN HAYATIMIZA KATKILARI

Tasavvuf, bu terim çoklarına ne gereyi var neden tasavvufa girelim diye gelebilir..
Olaya kendi nefsinin kusurlarını gösteren bir okul olarak baktıgımızda anlamamız kolay olabilir

Tasavvuf, kalbi saf yapmak, kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmak demektir. Tasavvuf hâl işi olduğu için, yaşayan bilir, tarif ile anlaşılmaz.

Tasavvuf ilmi, kalb ile yapılması ve sakınılması gereken şeyleri ve kalbin, ruhun temizlenmesi yollarını öğretir. Buna (Ahlak ilmi) de denir.

Tasavvuf ehli, kendi derecesine göre, tasavvufu tarif etmiştir. Birkaçı şöyle:

Tasavvuf, dinin emirlerine uyup, yasaklarından kaçarak kalbi kötü huylardan temizleyip, iyi huylarla doldurmak demektir.

Tasavvuf, sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid'atlerden kaçmaktır.

Tasavvuf, nefsin iman ve itaat etmesi, bütün ibadetlerin ve bütün hayırlı işlerin hakiki ve kusursuz olmasıdır. Allahü teâlânın lütuf ve ihsanı ile daha yükseklere çıkanlar da olur.

Tasavvuf, fâni olan her şeyden yüz çevirip, baki olana bağlanmaktır.

Tasavvuf, İslam ahlakı ile süslenmektir.

Tasavvuf, ölmeden önce ölmektir.

Tasavvuf, baştan başa edeptir, tamamen edepten ibarettir.

Tasavvuf, kadere rızadır.
Tasavvuf, emeli bırakıp amele devam etmektir.


Tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmaktır.
 B u konu cok uzundur şu kadarı varki nefis her zaman kötülüyü emreder ayeti bize o nefsin tezkiye edilmesinide emreden baksa ayetlerde vardır .
 Nefsimizi nasıl terbiye edebiliriz?

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, (Şehvetlerinizi, [yani nefsin arzularını] haramlardan almamaya uğraşın ve bu cihadda sebat edin, dayanın) buyuruyor. Bunun içindir ki, aklı olanlar, din büyükleri, bu dünyanın bir pazar yeri gibi olduğunu ve burada, nefs ile alışverişte olduklarını anlamışlardır. Bu ticarette kâr Cennet, zarar da Cehennemdir. Yani kârı, ebedi saadet, ziyanı da, sonsuz felakettir.

Akıllı kimse nefsini, ticaretteki ortak yerine koyup, gerekli nasihati yapar.
Ticaret ortağı, insanın para kazanmakta ortağı olduğu gibi, bazen de, hıyanet yapınca, düşmanı olur. Halbuki dünyada kazanılan şeyler geçicidir. Aklı olan, buna kıymet vermez.

Her nefes, kıymetli bir cevher gibidir ki, bunlardan bir hazine yapılabilir.

Akıllı kişi, her gün, nefsine demeli ki:
(Benim sermayem, yalnız ömrümdür. Bu sermaye, o kadar kıymetlidir ki, her çıkan nefes, hiçbir şeyle tekrar ele geçemez ve nefesler sayılıdır, azalmaktadır. Ömür bitince, ticaret sona erer. Ticarete sarılalım ki, vaktimiz azdır. Günlerimiz, o kadar kıymetlidir ki, ecel gelince, bir gün izin istense de ele geçemez. Bugün, bu nimet elimizdedir. Aman nefsim, çok dikkat et de, bu büyük sermayeyi elden kaçırma! Sonra ağlamak fayda vermez. Bugün, ecelin geldiğini, şimdi, o günde bulunduğunu, farz et! O halde, bugünü elden kaçırmaktan, bununla, saadete kavuşmamaktan daha büyük ziyan olur mu? Yarın ölecekmiş gibi haramdan kaç!)

Asi nefsimiz, emirleri yapmak istemez ise de, riyazet yapmak, istediklerini vermemek, ona tesir eder. İşte nefs muhasebesi böyle olur. Resulullah efendimiz, (Akıllı, ölmeden önce hesabını gören, ölümden sonra kendine yarayacak şeyleri yapan kimsedir) ve (Yapacağın her işi, önce düşün, Allahü teâlânın razı olduğu, izin verdiği bir iş ise, onu yap! Böyle değilse, o işten kaç!) buyurdu.

Nefsi kontrol edip ondan gafil olmamalı! Ondan gafil olursa, kendi şehvetine ve tembelliğine döner. Allahü teâlânın, her yaptığımız, her düşündüğümüz şeyi bildiğini unutmamalıyız. Bunu bilenin, işleri ve düşünceleri edepli olur. Zaten buna inanmayan kâfirdir. İnanıp da, yapmamak ise, büyük felakettir.


Nefsimizi temizlemenin onun şerrinden kurtulup cennet namzet bir hayat yaşamanın biletidir Tasavvuf.Orası  bir oğretmen okuludur Orası insana kendi nefsini gösteren bir aynadır aslında nefsin gözü kördür yakını görmez demişler nefis insana kusurunu göstermez ama  tasavvuftaki makamlar ki bunlardan biri marifetullahtır  yani (ALLAH’ı)bilme makamıdır
İşte bu makamın hakkını verebilirsek hakiki mümin olma yolunda ilerleme kaydedebilir  ve nefsimizin kusurlarını görüp düzelmek yolnua girebiliriz.. .Rabbimizin sevdigi kul olmayı cennete namzet olmayı İstemezmiyiz …Öyleyse sufi sofi yani kul olmanın yolunda olmalıyız. Bu dünya hayatı bizlere cazibesiyle fitnesini sunuyor. OYSA YERİLMİŞ DÜNYANIN YÜCE MEVLANIN YANINDA SİVRİ SİNEGİN KANADI KADAR DEGERİ YOKTUR.

ALLAHA KUL RESULUNE ÜMMET OLMANIN YOLUNU SEÇİP MUTLU OLMAMIZ DUASI İLE .MEVLAYA EMANETSİNİZ.. AYTEN DENİZ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alakalı yorumlar faydalıdır.

Öne Çıkan Yayın

Esmaul husnadan anladiklarimiz

Esmaul husnadan anladiklarimiz ne kadardır bi soralim kendimize oysa rabbimizi tanimanin o nun fiil ve uzerimizdeki tasarrufunu bilmenin...